16. července 2009

Super myšlenka učení programovat na škole - programovat open source projekt

Když jsme byli na jOpenSpace 2009 tak jsme v hloučku zainteresovaných vedli diskusi na téma: "Co by měla vysoká škola dělat, aby naučila své studenty programovat?". V této diskusi byl hodně aktivní Petr Adámek, který jako učitel na Masarykově univerzitě, měl k tématu hodně co říci.

Já jsem šel do diskuse s nosnou myšlenkou, že škola musí více do svého programu zatáhnout komerční sféru (u nás ve firmě pracuje řada studujících), aby se studenti dostali do kontaktu s realitou. Pracovali na skutečných projektech, se skutečným zadáním, spolupracovali s již protřelými programátory atd.

Petr se mnou de facto souhlasil, ale tvrdil, že to je nemožné zrealizovat, že zájem firem není.

Dneska jsem poslouchal Java Posse #263 - Interview with Cay Horstmann (profesor na universitě), kde zazněla ona geniální myšlenka. Jak pracovat na reálném projektu, když firmy nemají zájem. No přeci pracovat na open source projektu. Cay Horstmann řekl, že mají na universitě předmět, jehož náplní je pracovat na již existujícím open source projektu (existujícím - dle výběru studenta). Student se naučí psát kvalitní kód, spolupracovat s kolegy, číst cizí kód, inteligentně se ptát atd.

Řekl bych, že tato myšlenka rozsekla onen pomyslný gordický uzel, který vznikl v diskusi mezi mnou a Petrem.

3 komentáře:

banter řekl(a)...

Až někdo zjistíte, která škola to jako první v ČR zavede, tak mi napište, já tam pošlu bráchu studovat.

Václav řekl(a)...

Souhlasím, nápad je to rozhodně dobrý a nevidím důvod proč by se to nemohlo zavést. Mimochodem pan Ing. Petr Adámek není profesor, tak to prosím opravte.

Jira řekl(a)...

Dobrý den Václave, pod pojmem profesor si představuji učitele na vysoké škole. Netuším, zda vám vadí tato terminologie, či to že není profesor (ve smyslu titulu).

A nyní k nápadu, neznám poměry v Brně, znám poměry na ČVUT pár let zpátky a moc dobře vím, proč by to nešlo ...