27. října 2008

Google Developer Day 2008

V pátek 24. října jsem se zúčastnil akce pořádané společností Google s názvem Google Developer Day v Hotelu Clarion ve Vysočanech. Protože mi to klasicky trvá déle než něco napíšu, pak vás mohu odkázat na Postřehy Martina Hassmana a Pavla Cvrčka, kteří byli rychlejší. Také jsem k celé akci přistupoval s despektem a vzhledem k naléhavosti úkolů z práce jsem se málem nezúčastnil. Ale nakonec musím říci, že mé pocity jsou podstatně pozitivnější než např. z poslední návštevy Sun Tech Days.

Úvodní key note se nesla v duchu toho, že pokud bude žít web bude žít i Google. A dále uvedla do kontextu všechna témata, kterých se celý den měl týkat, tj. Chrome, AppEngine, GWT, Apps (Search, Maps, Data API, ...), OpenSocial a Android. Pak již paralelně probíhaly jednotlivé přednášky ve 4 sálech, v pátem se konaly workshopy a v šestém byla relax zóna. Můj vkus byl malinko jiný než ostatních, tak alespoň přispěji k zacelení mezer v popisu přednášek.

Jako první jsem zvolil úvod do AppEnginu - Dive into Google App Engine (zvažoval jsem JavaScriptový engine V8, ale nakonec jsem se rozhodl pro AppEngine, který spíš využiju). Přednáška byla nakonec tím nejzajímavějším co jsem viděl. Vždy mě trápilo, když bych chtěl psát nějakou aplikaci pro web, kde ji pustím. AppEngine je odpovědí na tyto starosti. Programuje se v něm velmi jednoduše, Python není složitý jazyk, navíc se chystá další jazyk (pokličku se pozvednout nepodařilo, takže není jasné o jaký jazyk se jedná). Kdo píšete aplikace pro web, hledáte hosting a nechcete psát v PHP, mrkněte na něj.

Následovala přednáška o výkonu aplikací napsaných v GWT potažmo všech webových aplikací - Measure in millseconds: Performance tips for GWT (and AJAX in general). GWT nepoužívám takže jsem si jej trochu přiblížil (v podstatě ještě z doby programování v C++ mám odpor k jakémukoliv generovanému kódu a proto jde i nějak GWT mimo mě). Ovšem mile mě překvapilo, jak je to sofistikovaný systém. Co se dalších tipů týče, nic nového jsem se nedozvěděl, snažit se mít co nejméně CSS a JavaScript souborů, mít je co nejmenší a používat CSS Sprite, to jsou dnes již design pattern webového vývojáře.

Pak jsem si řekl, že to risknu a dozvím se něco o social networks. Zavítal jsem na přednášku Best practice for OpenSocial development. Pro mě nejslabší zážitek. Měl jsem pocit, že jsem buď moc starej a nebo z jiné planety, protože jsem nějak nechápal, kdo používá takové věci, zkrátka nejsem nějak in.

Zasklil jsem i Android (o tom se dá načíst ledacost) a zavítal jsem na jedinou českou přednášku Large-scale computing, Google-style: MapReduce, BigTable, Hadoop, HDFS and others přednášenou Peter Kukolem. Na MapReduce se moc nedostalo. Ale bylo to hodně zajímavé, protože se řešilo co to znamená computing v rozměrech Googlu, co vše se stává problémem při počítání v takovém měřítku.

Na závěr jsem shlédl Integrating 'Google' into your applications: Google Data APIs & AJAX APIs, týkající se popisu rozhraní k aplikacím Googlu. Zde jsem se dozvěděl o různých rozhraních ke Google Search (JavaScriptové či REST) či o Google Data API, které se používá pro přístup (čtení i zápis) k datům v kalendáři či Google Apps.

Zbaběle jsem utekl před večírkem a pelášil domů za rodinkou. Dojmy pozitivní, jsem moc rád že jsem se mohl zúčastnit, příště rád půjdu zas. PS. Moc se mi líbil přístup k lidem s notebookem, všude halda prodlužovaček a přístup na net, prostě super. Já dávám jedničku s hvězdičkou.

4 komentáře:

Srakyi řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Srakyi řekl(a)...

Jen malinké upřesnění - povídání Petra Kukola nebyla jediná česká přednáška. Třeba my jsme o Androidu povídali taky převážně česky (nebo jsme se o to alespoň snažili :)

Jira řekl(a)...

To mě mrzí, že můj text tak vyzněl, jediná, kterou jsem navštívil. Jinak jsem si říkal, že za vámi na Android zajdu, že bychom se seznámili :) Ale pak jsem zvolil jinak :(

Srakyi řekl(a)...

Vidis, tak to si nas moh odchytit klidne pak, podle tricek bys nas urcite poznal :) Ale co, tak to holt dozenem nekdy na CZJUGu nebo pristim jOpenSpace ..