22. září 2008

Tapestry - jak dělat webové aplikace konfortně

Už je to zase příšerně dlouho co jsem si našel chvíli a navíc jsem měl chuť něco sepsat a protože se mi nahromadilo pár zajímavých čtení o Tapestry, pak je logické, že můj první příspěvek po takové době patří právě Tapetry. Navíc je to pár hodin, co vyšlo Tapestry 5.0.15, které mělo být prvním release candidatem. Bohužel se tak nestalo, kvůli chybičkám objeveným v pozdní stádiu releasu (blíže).

První článek, který vám chci naservírovat, je zajímavý, protože se mu podařilo velmi přehlednou formou shrnout proč je Tapestry zajímavé. Why you should consider Tapestry 5. Bohužel je už malinko starší. Ze stejného blogu pochází i porovnání s Wicket: A glimpse of Wicket 1.4 and Tapestry 5.

Tapestry se vždy hlásilo k následujícím pravidlům: rychlost a škálovatelnost vytvořených aplikací, pohodlný vývoj aplikace bez potřeby speciální podpory v IDE a vysoká produktivita vývojáře. A o produktivitě je Boost Your Productivity Using Apache Tapestry.

Specialitou Tapestry již od verze 4 je vlastní IoC framework. Ve verzi 4 se jednalo o HiveMind, ve verzi 5 jde prostě o Tapestry IoC. Proč má Tapestry vlastní IoC framework, co umí je možné se dočíst ve dvou článcích napsaných přímou autorem Howardem L. Shipem: Tapestry 5 IoC: Binding and Building Services a Tapestry 5 IoC: Introducing Service Configurations.

V neposlední řadě: pozitivní krok je i vznik AppFuse pro Tapestry 5.

5 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Cau Jiro kdyz tak pises o Tapestry, nemas zajem udelat na CZJUGu povidani o nem. Mame uz prednasejici na Wicket, meli bychom nekoho i na JSF a tak si rikam, ze povidani o Tapestry by bylo take vyborne.

Jira řekl(a)...

Strašně rád, ale hrozně to záleží na časovém horizontu, protože počítám, že do konce roku jsem silně zahlcen a neměl bych čas na přípravu ...

Unknown řekl(a)...

Super. My mame ted do konce roku celkem dost streliva, takze bych to nehrotil a muzeme klidne po novem roce.

Jira řekl(a)...

ok .. tak se ozvi ..

Jirout řekl(a)...

Tapestry 5, jsou opravdu super. Maji tam par chyb a nedoresenosti, ktere me dost zneprijemnili zivot. Po nekolika mesicich nepravidelne prace po vecerech jsem v tapestry 5 dokoncil stranky o legu a lego navodech.