14. ledna 2008

Používám Linux a nelituju ...

Nějak se rozhořelo téma Linuxu na desktopu (dagi či Aleš Dostál), i když na specifickém desktopu a to jest desktopu vývojáře. Ja používám Linux na svém desktopu už skoro 5 let (od února roku 2003) a jsem s ním nad míru spokojen. Od jakživa používám SUSE, nyní openSUSE (altuálně 10.2) ve spojení s KDE (GNOME bylo zkraje hodně velký žrout paměti a už jsem zvyklý na KDE, takže měnit nebudu). Nově jsem si openSUSE nainstaloval i na své nové VAIO a světe div se, vše funguje (jenom původní token iKey 1000 není pod linuxem podporován, takže potřebuju iKey 3000 - to vše pro přístup do firemní sítě).

A proč nechci už Windows ani vidět? Důvody jsou 3: KWrite, terminal a ssh.

KWrite je ten nej editor na cokoliv, který jsem kdy viděl, přepínání kódování, blokové kopírování, podpora XML. Command line v podobě terminálu je naprosto k nezaplacení, nedokážu si představit, že bych pracoval bez ní (už v ní i kopíruju soubory, rozbaluju archivy apod.) a ve Windows jsem zatím nenašel solidní náhradu (ani jsem moc nehledal ...). A ssh je prostě víc než PuTTY, fungují všechny klávesy jak mají (např. ctrl + end).

Největším problémem je asi přenos dokumentů mezi MS Office a OpenOffice, ale zvykl jsem si. Podpora se za těch pět let hodně zlepšila, opravdu hodně moc ... není to na to, abych něco napsaného v MS Office vytiskl a vypadalo to, jako vytištěné z MS Office, ale čitelné je vše (včetně poznámek, tj. není pravda co psal ronnie).

A proč se mi líbí právě SUSE a né třeba Fedora nebo Ubuntu? Je to kvůli YASTu, protože funguje jak v terminálu tak v Xkách a nastavím s ním většinu věcí, které běžně potřebuju ...

Tj. nebojte se linuxu, je to jiný než myšoidní přístup Windows, asi nevypadá tak líbivě jako Windows, ale funguje spolehlivě a bezproblémově.

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Také používám SuSe 10.1, ale komerční od Novellu, mrzí mne, že opustili KDE a přešli na Gnome (ale změna instalace je možná).
KDE bylo mnohem uživatelsky vychytanější.
Co mi však nejvíc chybí, je rozumný přepínač mezi verzemi Javy ten ze SuSe 9.x byl dobrý, nevím proč jej opustili.

Jira řekl(a)...

Já jsem dříve také používal komerční verzi, ale pak bylo složitý ji koupit (tuším někde kolem 10), tak jsem si začal stahovat openSUSE a naprostá spokojenost. Stále používám KDE, GNOME nějak nemám rád ...
Jaký přepínač javy myslíš? Nic takového nepoužívám ... ani neznám.

Anonymní řekl(a)...

Dříve (verze SuSe 9.x) bylo možné v adresáři /etc/java vytvořit X konfiguračních souborů pro různé verze (a účely použití) Javy a pomoci scriptu "setDefaultJava" mezi nimi přepínat.
Od 10.x byla tato možnost zrušena a nahrazena balíkem JPackage - ten jsem nerozchodil ani za asistence help centra Novellu.
Script setDefaultJava a adresář /etc/java zůstaly, ale říkají toto:

linuxMesto:/etc/java # /usr/sbin/setDefaultJava
################################################################
# setDefaultJava is no longer supported. Please install the #
# package jpackage-utils and read the documentation in #
# /usr/share/doc/packages/jpackage-utils for information about #
# the new java packages on SUSE Linux. #
################################################################
linuxMesto:/etc/java #

Anonymní řekl(a)...

Ja taky pouzivam na vsech svych (nejen) desktopech Linux (konkretne Gentoo) a nemenil bych - veci na ktere nedam dopustit jsou hlavne: virtualni plochy, terminal + bash a predevsim pocit kontroly nad systemem ;)

Anonymní řekl(a)...

Zdravím,

Linux na desktopu také používám už 9 let a musím říct, že jsem velmi spokojený.

Už jsem jednou chtěl přejít na windows, ale prostě to nebylo ono. Ten systém byl natolik odlišný a jiný (nejvíce mi vadí nižší reaktivnost (v linuxu když něco pustím počítat na pozadí, tak si toho ani nevšimnu), úplně odlišné ovládání a naprosto mizerný terminál cmd).

V linuxu používám tyto aplikace:
- konsole
- evolution + multisync
- zim
- liferea + pidgin
- amarok