8. ledna 2008

Nová Java: Chceme ji? - tvrdá realita

Dneska jsem si pročítal nějaké články o Closures v Javě a narazil jsem na článek Closures and Preserving the Feel of Java, který nepřináší nic nového, ale v jeho komentářích jsem našel perličku od Kurta Christensena:

I remember a great presentation by Bjarne Stroustrup back around 1997 at the Computer Literacy bookstore. Someone said that Java looked like a much better, cleaner C++, to which Stroustrup replied that we should ask him about it again in 10 years after everyone was finished adding the features they want. Well, it's 10 years later, and new Java code is starting to look an awful lot like C++.
Tak trochu střílím do vlastních řad, protože jsem pro rozšiřování jazyka, ale nechci jej rozšiřovat za každou cenu, pokud se nějaké, byť prospěšné, rozšíření ukáže jako problématické, či zesložiťující syntaxi, pak jej nechme být ...

2 komentáře:

Rudánek řekl(a)...

Java je mrtvá, ať žije Java. Jj taky si myslím, že se vznikem J2EE stacku se Java stala mamutím spolkem frameworků. Pojďme ještě dál, objektové programování je mrtvé, co takhle něco jiného. V soušasném, poměrně složitém vývoji to ideálně spěje k automaticky generovanému kódu, samoopravitelnému (to už tady je, sice v jiném jazyce a né úplně dokonalá UI) => tak nějak si to naklikáme a ono (=aplikace) se to sestaví, koneckonců, takhle se dneska vyrábějí procesory.

Anonymní řekl(a)...

Hmmm, rozšiřování jazyka? To mi připomnělo můj oblíbený citát od pánů Steela (taky teď fušuje do něčeho v Sunu ;-)) a Sussmana: "Programming languages should be designed not by piling feature on top of feature, but by removing the weaknesses and restrictions that make additional features appear necessary." Problémem je, že tímhle postupem by asi vznikl jazyk sice jednoduchý, ale tak mocný, že vy kvůli němu skutečně museli vymyslet "novou Javu", která by programátory zase pěkně srovnala do lajny, aby přečetli kód po ostatních... Obávám se, že nelze mít jazyk velice mocný a současně zaručeně snadno všemi čitelný.