8. října 2007

Kam se ztrácí zkušení programátoři

Přečetl jsem si velmi zajímavý článek API: Design Matters od Michi Henninga. Je velmi poučný a vhodně doplňuje prezentaci Jaroslava Tulacha Jak psát API, které přežije nástrahy času (slidy, video). Takže rozhodně si ho přečtěte, protože API navrhuje každý z nás.

Ovšem co mě skutečně praštilo do očí je jedna z posledních kapitol, která se designem API zaobírá spíše okrajově. Hovoří o tom, že zkušení programátoři (a v podstatě i designéři či architekti) přestávají existovat. Jak je to možné?

Upřímně kolik znáte programátorů, kterým je přes 40? Já jsem zatím poznal tři (a zkušenost je jednoznačně pozitivní), takže mladší jednoznačně převládají. Proč? Protože je sociální tlak, aby programátor skončil s programováním včas a přeorientoval se na designéra nebo architekta, v nejhorším případě na project managera, protože přeci nemůže na ty mladé kluky, co se nové technologie učí na škole, stačit.

Ovšem co umí mladý kluk, když opouští univerzitu. Umí minimálně 5 programovacích jazyků (což by jistě s knihou a chvilkou času zvládl i bez učitele), umí řadu děsně zajímavých algoritmů, které většinou nikdy nepoužije a když tak velmi vyjímečně. Ale to co by měl používat denně: objektový design, psaní přehledného kódu, test driven development, code coverage, continuous integration, nedej bože jiné metodiky vývoje než vodopád (nejlépe scrum). To nezná.

A kde je problém designérů a architektů? Jsou drazí a je jich málo. Proto nemohou na projektu zůstávat po celý jeho životní cyklus a tím se odtrhávájí od reality, protože netuší jaké dopady mají jejich rozhodnutí. Chybí jim zpětná vazba.

Takže kdeže jsou ti zkušení? Neexistují ...

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Kam se ztraceji?
Kdyby se kazdy nad 4 stal designerem nebo architektem, tam by jich preci bylo hafo a nebyli by tak drazi.
Rovnez nechapu, proc by byla PM nejhorsi volba. Ze zkusenosti vim, ze vetsina PM je odtrzena od reality vyvoje a podle toho take odhady a komunikace funguje..
Je mi 33 a chce se stat PM ;)

Jira řekl(a)...

Ne každý programátor může být designér nebo architekt. Proto jich je nedostatek (jedná se samozřejmě i konzultanty).
Proč je to nejhorší volba? Protože je to můj subjektivní názor a mě osobně se nechce utíkat od technické práce k managmentu ...

Anonymní řekl(a)...

U nás ve firmě je spousta programátorů přes 40. A firma si je drží a platí je zlatem. Tito se velice draze prodávají společnostem a jejich běžná cena je i přes 18000 na 1 den. Protože mají perfektní znalosti technologií takové PM nikdy nemá ani mít nemůže.

Anonymní řekl(a)...

Ne každý programátor může být designér nebo architekt. Proto jich je nedostatek (jedná se samozřejmě i konzultanty)
Tak se tedy podeli? Ze by sli do predcasneho duchodu? :)

Anonymní řekl(a)...

Jse programátor - analytik ,a je mi 50 let a již dlouho nemohu najít práci.Takže jsem v PID.Skušenost přátel je podobná.

Jira řekl(a)...

Bohužel bych řekl, že to je dnešní trend. Nevím proč to tak je, ale vždy, když jsme měli takhle zkušeného kolegu, bylo to hodně prospěšné. Ale zaměstnavatelé spíš dávají přednost mladým.
Je pravda, že starší lidé už tolik nechtějí pracovat přes čas, nejsou tolik oddáni své práci, ale vždy pracovali spolehlivě, co řekli platilo a ani jsem neměl pocit, že by práci přes čas potřebovali. Zřejmě situace, díky svým zkušenostem, lépe zvládali.

Srakyi řekl(a)...

Jen nepodstatna poznamecka - Scrum je (rek bych) spise metodika managementu, nez vyvoje.