12. ledna 2009

Java 7 - máme se na co těšit

Máme zde nový rok 2009 a první téma v novém roce nemůže patřit ničemu jinému než nově přicházející Javě - tj. Javě 7. Dostalo se ke mně pár zajímavých informací, které oblažily mé srdíčko.

Za prvé: Java Modularity mimo jiné nahradí classpath (také proto, že nepodporuje více verzí jedné knihovny). Konečně se zbavíme classpath: skutečnosti, které přinášela jenom starosti a žádné slasti. Každopádně, kdo kdy řešil nějaký problém spojený classpath, především na serveru je to lahůdka, pak jistě zaplesá.

Za druhé: closures se odkládají. Další moudré rozhodnutí (představení closures vyvolalo velké množství debat). Vzniklo více návrhů a není jasné, který je nejlepší. Proto oddálení uvedení této featurky je rozumné, uvidíme zda je budeme v budoucnu potřebovat (v Javě 7 budou změny podporující dynamické jazyky, jejichž existence možná tuto potřebu zašlape do země).

Věřím, že vás tyto informace potěší alespoň tak, jak potěšili mě. A když to tak náhodnou zase nedopadne, pak se nebojme, chleba kvůli tomu dražší nebude. Rozhodně vám přeji vše nej... do nového roku.

2 komentáře:

Jira řekl(a)...

Článek shrnující co pravděpodobně bude součástí Javy 7 je na JavaWorldu.

Lava Maw řekl(a)...

http://blogs.sun.com/darcy/entry/project_coin_final_five Škoda toho odloženého Improved Exception Handling for Java