10. listopadu 2007

Nejde říci co je cennější, zda znalosti nebo zkušenosti

Jak je naznačeno v příspěvku Znalosti a zkušenosti, zkušenost je víc než znalost.

Podle mě jde hlavně o rozdíl mezi znalostí a zkušeností. Znalosti jsou laciná věc. Stačí zajít do školy, projít si pár článku na internetu a nebo nedej bože přečíst knihu. Pokud máte funkční paměť nejen v počítači ale i v hlavě, tak znalosti nabudete velice snadno.
A hned jsem si vzpomněl na strýčka z Jirotkova Saturnina, který měl malou chemickou továrnu a nebyl vzdělán v oboru, na všechno si přišel sám. Vše co bylo napsáno v moudrých knihách on složitě vymýšlel. Neměl žádné znalosti, ale nespočetně mnoho zkušeností. Bohužel, vždy když vyráběl nové mýdlo, netušil co se mu v kádích uvaří ...
Jsou to zkušenosti co se počítá. Můžu si přečíst kolik knih chci o tom jak se mají správně dělat softwarové projekty. Dokud to ale nezažiji na vlastní kůži, mají tyto znalosti malou váhu (bojím se že nulovou). Zkušenosti mají také jednu obrovskou výhodu. Málo stárnou. Když mám zažito jak psát software, jaká pravidla dodržovat a čeho se vyvarovat, je mi více méně jedno jakou technologii používám. Detaily si dokáži nastudovat.
Není přeci nutné mít zkušenost s popáleninou od rozpálených kamen, když mám znalost, že to je dost hrozné. Zkušenost dává znalostem rozměrem. Dává jim ten osobní kontakt s nimi. Ale zároveň nám umožňuje tento rozměr v budoucnu dát znalostem přímo, bez zkušenosti. Znalost nás směřuje správným směrem a zaměřuje naše zkoumání a vytváření zkušeností k užitečným cílům.

A teď musím navázat na Vlastůvovu reakci Co se počítá, ve které zase uhodil hřebíček na hlavičku (jak on to dělá?). Nejde o to, jak své dovednosti získáme, či zkušeností nebo znalostí, každý jsme jiný (někomu vyhovuje si přečíst referenční příručku, někdo jiný si věc raději osahá), ale jde o to, jak svých schopností využijeme k plnění cílů, které jsou nám předkládány.

Takže čtěme, vzdělávejme se, nebojme se poučit od druhých, zkušenějších, berme jejich rady vážně, protože jenom tak nezopakujeme chyby, kterých se dopustili, a získáme více drahoceného času. A třeba to dotáhneme ještě dál než oni.

3 komentáře:

filemon řekl(a)...

>ve které zase uhodil hřebíček na hlavičku (jak on to dělá?)

Ze by zkusenost? ;)

Anonymní řekl(a)...

> Ze by zkusenost? ;)

:)))

Anonymní řekl(a)...

Já jsem nijak nechtěl shazovat znalosti. Já sám hodně a rád čtu. Ale myslím, že je to steně jako s těmi kamny. Mohu vědět že se popálím, dokud se ale o něco nespálím, nevím co to znamená. Stejně tak mohu stokrát číst, že mám psát unit testy, dokud ale nemusím udržovat projekt bez testů, tak nepochopím, k čemu je to dobré.